Cr6+ vrije passivering

De alom bekende oude gele kleur van verzinkt werk is verdwenen.  Onder druk van de Europese regelgeving mag er op termijn geen gebruik meer gemaakt worden van zeswaardig chroom (Cr(VI)) , welke nodig is om de bekende typische gele kleur schakering te krijgen bij het chromateren van verzinkte onderdelen.

Het gebruik van Cr(6+) is reeds aan banden gelegd voor producten die vallen binnen de restricties van de End of Live Vehicles, Waste Electrical and Electronic Equipment en de Restriction of Hazardous Substances (ELV, WEEE en RoHS) en lopen hiermee vooruit op de regelgeving van de overheid.

Als kleur niet van belang is, kan een alternatief voor deze bewerking gevonden worden in het Cr3+ blauw passiveren. Deze passiveringen maken reeds lange tijd gebruik van driewaardig chroom en hebben nagenoeg dezelfde corrosiewering. De corrosie bestendigheid van deze passiveer is buitengewoon goed en haalt in de zoutsproeitest dezelfde/betere resultaten dan de conventionele geel passiveer (zie het staafdiagram), in comabinatie met een seal (topcoat) zijn deze resultaten uitmuntend.

Als uiterlijk wel van belang is, dan kan EcoTri LT een uitkomst bieden. Deze “dikke laag” passivering is ook gebaseerd op driewaardig chroom, alleen geeft deze een kleurschakering van groen, rood en geel aan het zink.

Daarnaast bied EcoTri LT ook nog een corrosiebescherming die minstens zo goed is als die van het conventionele geel.

                                                       

                                                                    Cr6+ vrij blauw                                               Cr6+ vrij geel